Tarih Gönderen Soru
 21.11.2012 17:35 (Üye) Soru : MERHABALAR SIZDEN BIR KONU HAKKINDA BILGI RICA EDICEM. 2006 YILINDA KURULMUŞ MOTORLU TAŞIYICILAR KOOPERATİFİMİZ BULUNMAKTADIR. 7 ORTAKTAN OLUMAKTADIR. HER BİRİNİN 1 TL HİSSELERİ BULUNMAKTADIR. KOOPERATİFİN KURULUŞ AMACI ANA SOZLEMEDE : ORTAKLARIN TAŞIMA HİZMETLERİNİ PAZARLAMAK BİZZAT TAŞIMACILIK YAPMAK VE YAPTIRMAK 4925 SAYILI KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA FAALİYETLERDE BULUNMAK VE ORTAKLARIN BU HİZMETLERLE İLGİLİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAKTADIR. AYRICA KOOPERATİFİN GELİRİ SADECE 7 ÜYEDEN ALINAN AİDATLARDIR VE BU AİDATLARDA ELEKTRİK,SU,KİRA VE DİĞER KOOPERATİF GİDERLERİNİ KARŞILAMAK ÜZERE KULLANILMAKTADIR.BASKA BİR GELİR VE GİDERLERİ SÖZ KONUSU DEGILDIR. 1-BU KOOPERATİFLE İLGİLİ OLARAK KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ VERMEMİZ GEREKİRMİ GEREKİYOR İSE KDVSİZ AİDAT ÖDEME MAKBUZUMU KESMEMİZ GEREKİR HER AY YOKSA AİDAT ÜZERİNE ARTI KDV UYGULAYIP FATURAMI DÜZENLEMEMİZ GEREKİR.? 2-BU SEKILDE OLDUGUNDA KURUMLAR VERGISINDE AIDAT GELIRLERINDEN YAPILAN GIDERLERI CIKARIP AYRICA VERGI ODEMELERI SOZ KONUSUMUDUR ? 3-SON OLARAK BU SORDUKLARIM ÇERCEVESINDE KDV MÜKELLEFİYETLİĞİDE SÖZ KONUSUMUDUR. YARDIMLARINIZI BEKLER ŞİMDE DEN TEŞEKKÜR EDERİM.

Cevap : Kurumlar vergisinden istisna olan kurumlar KVK 5. Maddesinde belirtilmiştir. Kooperatiflerin istisnası konusunda yasadaki ve 1 sayılı KVK genel Tebliğindeki koşullara göre istisnadır. Aksi durumda istisna söz konusu değildir. KDV Konusunda ise K.D. V. Kanunun 17. Maddesindeki koşullara göre istisna uygulanır.