Üyelere Özel

Şirketleşme Ve Kurumsallaşma YOL HARİTASI

Sürekli değişen ve gelişen global rekabetçi pazar içerisinde, varlığını sürdürebilmek ve rekabet edebilmek zorunda olan, Meslek mensuplarımız yürütmekte oldukları faaliyetlerini daha profesyonel temele oturtmak, içinde bulundukları pazardaki değişim ve gelişmelere uyum sağlamak zorundadırlar.

Meslek mensuplarımız için yaşamsal bir öneme sahip olan Şirketleşme ve bunun paralelinde Kurumsallaşma faaliyetleri, esas olarak kişilerden bağımsız kuralların, yönetmeliklerin, standartların ve prosedürlerin oluşturulmasını, kendi organizasyon yapısı içerisinde yapısal farklılıkların ortaya konularak hizmetlerin verilmesini Kapsar.

Bilindiği gibi. Yeni Türk Ticaret Kanunu, Avrupa Birliği uyum çerçevesi çalışmalarına uygun olarak hazırlanmış olup Dünya 'da gelişmiş ülkelerde uygulanmaya başlanan,

Uluslar arası Finansal Raporlama Standartları (UFRS),
Uluslar arası Muhasebe Standartları (UMS),
Uluslar arası Denetim Standartları (UDS),
Basel II Risk Yönetimi Uygulamalarına,
paralel olarak Muhasebe, Denetim ve Danışmanlık hizmetlerinde yeni ihtiyaç ve isteklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Meslek mensuplarımızın bu kapsamda gelen taleplere, belirlenmiş standartlara uygun olarak hizmet verebilmesi ve bunu da belli kalite standartlarında gerçekleştirebilmesi için, belli konularda uzmanlaşması, ihtiyaç duyduğu diğer konularda ise, mesleğinde uzmanlaşmış Meslek mensupları ile işbirliği ya da ortaklık yaparak bir kurum çatısı altında ekip halinde çalışması gerekecektir.

Bu yapılanma Meslek mensubumuza, profesyonelleşmeyi, yetki devrini, rasyonel karar vermeyi ve kalıcı bir organizasyon yapısı içerisinde çalışmayı getirecektir.

Şüphesiz tüm çalışanların mevcut süreçlere dahil edildiği demokratik ve katılımcı organizasyon yapıları içerisinde etkin çalışanların üreteceği hizmetlerin kalite ve niteliğinde olumlu farklılıkların oluşacağı Kaçınıl­mazdır.

Sürdürebilir bir kurumsal yapı oluşturmak için, doğru bir ortaklık ve şirketleşme kaçınılmazdır.

Oda bünyesinde, uzun süreden beri yapılan çalışmalar sonucunda meslek mensupları için Şirketleşme ve Kurumsallaşma süreçlerinin çağdaş yönetim ilkelerine uygun olarak yürütülmesine destek verilmesini temin etmek amacıyla "Kurumsallaşma Hizmet Birimi" Kurulmuştur. Hizmet Birimi, şirketleşme ve ku­rumsallaşma süreçlerinde, meslek mensuplarının karsısına çıkabilecek uygulama zorluklarının giderilmesinde yol gösterecek, ilkesel kararlar almalarına, bu konuda yol haritalarını oluşturmalarına ve süreci etkin şekilde yönetmelerine yardımcı olacaktır.
Şirketleşme ve Kurumsallaşma konusunda meslek mensuplarına kaynak olabilecek "Muhasebe ve Denetim Mesleğinde Kurumsallaşma" adlı kılavuz kitap, ilk adım olarak 2011 yılında yayınlanmıştı.

Devam eden çalışmalar sonucunda, Şirketleşme ve Kurumsallaşma süreçlerinin yönetilmesinde temel adımların belirlendiği, yol haritası niteliğindeki "Küçük ve Orta Ölçekli Muhasebe, Denetim ve Danışmanlık Şirketleri için Şirketleşme ve Kurumsallaşma Yol Haritası Rehberi" yayınlanarak Meslek mensuplarımızın hizmetine sunulmuştur.

Mesleğimizin ve Meslek örgütümüzün gelişmesine katkı sağlayacak olan profesyonel ve akademik çalışmanın ürünü olan bu rehberin hazırlanmasında emeği geçen, Oda Saymanımız Erol Demirel'e, Ku­rumsallaşma Komitesi Başkanı Hıdır Özden'e ve Kurumsallaşma Komitesi üyelerine, akademik çevreden hocalarımıza, İş hayatının profesyonellerine, mesleğimiz ve Odamız adına teşekkür ederim.

Saygılarımla,

İlgili broşürümüze ulaşmak için tıklayınız.

YAHYA ARIKAN
BAŞKAN

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.