Kurumsal

Ağustos 2015 Mesajı

Değerli Meslektaşlarım;

Türkiye'nin son dönemlerde yaşadıklarıyla alakalı olarak; artık kanıksamanın ötesinde insanın içini karartan ve yoran demeçler değil; taze fidanların biçilip, yok edilmesine engel olacak kararlı duruşlar bekliyoruz. İnsana soy, ırk, cins, din, mezhep ayrımı gözetmeden bakan ve bunun arkasında duran politikalar ve uygulamalar istiyoruz.

Ancak, sosyo-politik alanda yaşanan büyük sıkıntıların yanında mesleki açıdan da sorunlarımızın çözümü için mali idareden bir girişim görememekteyiz. Öyle ki, Mali Müşavirlerin sıkıntıları daha en başından yani meslek yasasının çağa uygunsuzluğundan başlıyor.

3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu 25 yıl önce çıkarıldı ve 25 yıldır Mali Müşavirler örgütlü olarak, ülke ekonomisi adına bütün özverileriyle çalışıyor. Ancak adı geçen yasanın, gelişen ve güncellenen günümüz koşullarına artık uygunluk taşımadığı açıkça görülmektedir. Bugün görevi başında 90 bini Mali Müşavir, her ay yüzlerce yeni Mali Müşavir adayının meslek camiamıza katılması ve 500 bin çalışanıyla milyonlara dayanıyor. Hükümet ise sorunlarımızın çözümü konusunda değil de; yeni sorunların kaynağını yaratması, demokratik olmayan tutumlarıyla; Mali Müşavirlerin yetkilerini kısıtlayarak sorumluluk verilmesi gibi uygulamalarını anlamakta zorlanıyoruz.

Saydığımız onca sebeple birlikte, çalışmalarımızın kısıtlanmasına karşı başlattığımız "BİR SES DE SEN VER!" kampanyamız bizleri görmezden gelen hükümetin tutumuna karşı ortaya çıkmıştır. Mali Müşavirler artık, angaryaların ve vesayetin devam ettiği, son dakika gelişmelerinin yaşandığı, mesleki geleceklerinin karartılmaya çalışıldığı bir dönemi geride bırakarak, üretimden gelen güçleriyle karar verebilecekleri başka bir döneme giriyor. Bunun en büyük kanıtı olarak da; TÜRMOB başta olmak üzere 75 oda ile birlikte başlattığımız "BİR SES DE SEN VER imza kampanyasının ilk gün gibi heyecanla desteklenmesidir.

Sevgili Üyemiz;

Temmuz ayı başında Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet sitesinde; 01/07/2015 tarihinden sonra ; Meslek mensuplarımız Defterlerini tuttukları ve danışmanlık hizmeti verdikleri müşterilerinin yıllık, üç aylık ve aylık beyannamelerinin ve bildirimlerini gönderebilmeleri için (3) nolu "Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi" düzenlemek zorundadırlar. (4) nolu "Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi" ile sadece , Basit Usule tabi mükelleflerin yıllık Gelir vergisi beyannamesinin ,yıllık GMSİ, yıllık MSi, yıllık Ücret ve yıllık Diğer kazanç ve İratların beyanı için düzenlenen beyannameler gönderilecektir, açıklamasını yapmıştır. Daha önceki dönemlerde (4) nolu "Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi" ile beyanname gönderdiğiniz müşterileriniz ile (3) nolu "Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi" yapmanız gerekmektedir.

Bütün dostların 'Zafer Bayramı'nı kutluyor; yazın tadına varacakları sıcaklarda sağlık, başarı ve mutluluk dileklerimi sunuyorum.

Sevgi ve saygılarımla.
Dr. Yahya Arıkan
Başkan

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.