Mevzuat

Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı Hakkında Görüş ve Önerilerimiz

GELİR VERGİSİ KANUNU TASARISI HAKKINDA GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİMİZ

Değerli üyemiz,

14/03/2016

 

1960 yılında yasalaşan ve 1961 yılından bu yana uygulanan 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu, günümüze kadar 76 Kanunla değişikliğe uğramış ek, geçici ve mükerrer maddelerle birlikte madde sayısı 211 olmasına rağmen ekonomik gelişmeleri kavramakta yetersiz kalmıştır. Buna 45 maddelik 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu de eklendiğinde mevcut gelir vergisi sisteminin madde sayısı 256'ya ulaşmıştır. Farklı tarihlerde değişik gerekçelerle yasa metnine yapılan ilaveler yasanın sistematiğini bozmuş ve yasada bütünlük kaybolmuştur. Bu nedenle, gelir vergisi reformuna ihtiyaç duyulmuş ve bu ihtiyaç hemen, hemen her kesim tarafından açık bir şekilde ifade edilmiştir. Kurumlar Vergisi, mükelleflerinin güncel sorunları daha çok kurum kazançlarının kavranabilmesine, denetlenmesine yöneliktir. Bu konuda mevcut mevzuat yeterli olup, daha çok uluslararası ilişkilere paralel değerlendirmeler yapılarak, kurumların olumsuz vergi rekabetinden korunması yönünde, ayrı bir yasa ile vergilendirilmesi konuya yönelik uluslararası gelişmelerden daha iyi anlaşılmaktadır.

Bu bağlamda da, Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılmasını veya yenilenmesini, bu nedenle de ekte sunulan modelin değerlendirmeye alınmasını, yapılacak değerlendirmede aşağıdaki önerilerinde dikkate alınarak gerekli değişikliklerin yapılması, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun ise bu günkü hali ile yürürlükte kalmasını uygun olacağı görüşündeyiz.

TBMM Plan Bütçe Komisyonuna görüşülmekte olan taslak tasarı için Odamızda komisyon oluşturulmuştur. Komisyon ; Sayın YMM Dr.Veysi Seviğ, Sayın YMM Dr.Ahmet Kavak, Sayın SMMM Metin Başer , Sayın YMM Emre Kartaloğlu ve Sayın Arş.Gör. Fatma Turan dan oluşmuştur. Komisyon taslak tasarı üzerinde yapmış olduğu çalışmalar neticesinde ,Gelir ve Kurumlar vergisi kanunlarının birleştirilmesi ile bir kaos yaşanacağı sonucuna vararak sadece Gelir Vergisi Kanun yeniden yazılması gerektiği sonucuna varmış ve yeni GVK taslak tarsısını hazırlayarak tasarıda değişmesi gereken ve önerilen hususular raporda belirtilmiştir.. Komisyona çalışmalarından dolayı sizler adına teşekkür ederim. Yazımız ekinde bilgilerinize sunulan GVK kanun tasarısı taslağı ile görüş ve önerilerimizi TBMM de grubu olan siyasi partilere ve Plan Bütçe Komisyonu üyelerine gönderilmiştir.

Çalışmalarınızda Başarılar Dilerim.
Saygılarımla,
Dr.Yahya Arıkan
Başkan

GVK Taslağı hakkındaki görüş ve öneri raporu için tıklayınız.
GVK Taslak tasarı için tıklayınız.

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.