Mevzuat

Muhtasar beyanname ile SGK aylık bildirgesi birleştirildi.

MUHTASAR BEYANNAME İLE SGK AYLIK BİLDİRGESİ BİRLEŞTİRİLDİ. UYGULAMA 01/01/2018 TARİHİNDEN İTİBAREN BAŞLAYACAKTIR.

 

Değerli üyemiz,                                                                                                        20/02/2017

 

     18/02/2017  Tarihli Resmi Gazetede MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1) yayımlanmıştır.

Genel tebliği hükümlerine göre; Vergi kanunlarına göre vergi dairesine verilmesi gereken Muhtasar Beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gereken Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin birleştirilmesi sonucunda oluşturulan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi nin verilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Konu ile ilgili  özet bilgiler aşağıda belirtilmiştir.

 

Birleştirilen Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verilmesi işlemi  01/01/2018 Tarihinden itibaren başlayacaktır. Uygulama; Pilot il seçilen Kırşehir de 01/06/2017 tarihide başlayacaktır.

 

Uygulamanın başlayacağı 01/01/2018 tarihine kadar Aylık, 3 aylık Muhtasar Beyanname ve Aylık SGK bildirgeleri mevcut hali ile verilmeye devam edilecektir.

 

Meslek mensuplarımız. 340 seri nolu VUK genel tebliğinde belirtilen Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesini/Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi ile müşterilerinin Beyanname ve bildirimlerini gönderdikleri ŞİFRE ile Birleştirilen Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerini uygulamanın başlayacağı 01/01/2018 tarihinden itibaren GİB web sayfasından  e- beyanname  bölümünden göndermeye devam edeceklerdir.

 

GİB den yeni bir şifre almayacaklardır. Uygulamanın başlaması ile SGK tarafında işverenler verilen şifreler ise  iptal edilecektir.

 

v  İŞÇİ ÇALIŞTIRAN MÜKELLEFLER 3 AYLIK MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ   VEREMEYECEKLER

 

Bu Tebliğin yürürlüğe  girdiği tarihe kadar muhtasar beyannamelerini üçer aylık dönemler halinde veren ve işçi çalıştıran mükellefler, 193 sayılı Kanunun 98, 98/A ve 99 uncu maddelerine istinaden, çalıştırdıkları hizmet erbabının sigorta primleri ve kazançları toplamı ile prim ödeme gün sayılarının bildirilmesine ilişkin olarak verecekleri Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini AYLIK  dönemler halinde beyan etme zorunluluğu getirilmiştir.

 

v   ÇALIŞANI OLMAYAN MÜKELLEFLER MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİ  3 AYLIK VERMEYE DEVAM EDECEKLER

 

Muhtasar beyannamelerini  üçer aylık dönemler halinde vermekle birlikte yanında işçi çalıştırmayan mükellefler ise yaptıkları ödemeleri veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile önceden olduğu gibi ÜÇER AYLIK  dönemler halinde Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının 23 üncü günü akşamına kadar vermeye devam edeceklerdir.

 

v  BEYAN SÜRESİ VE ÖDEME

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile beyan edilen vergi kesintileri ile sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgileri için ayrı ayrı tahakkuk fişleri düzenlenecektir.

Beyannameleri eskiden olduğu gibi ilgili ayı takip eden ayın 23 günü saat 23,59 a kadar gönderecek ve hesaplanan vergi ve sigorta primleri, beyannamenin verildiği ayın 26. gününe kadar ödeyeceklerdir.

 

v  VERGİ KİMLİK NUMARASI İLE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU İŞYERİ SİCİL NUMARASININ EŞLEŞTİRİLMESİ 31/03/2017 TARİHİNE KADAR YAPILACAKTIR.

 

Genel Tebliğin Geçici 1.  Madde  belirtilen hükümlere göre ;

 

Muhtasar beyanname verme yükümlülüğü bulunan ve aynı zamanda aylık prim ve hizmet belgesi veren mükelleflere/işverenlere vergi kimlik numaraları ile kurum işyeri sicil numaralarının eşleştirilmesi amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere bu Tebliğ ekinde yer alan Vergi Kimlik Numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numarasının Eşleştirilmesine İlişkin Bildirimi (Ek-8) elektronik ortamda gönderme zorunluluğu getirilmiştir.

 

Vergi Kimlik Numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numarasının Eşleştirilmesine İlişkin Bildirim, eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurularak Tebliğin yayım tarihini izleyen ayın sonuna kadar (31/03/2017)  internet vergi dairesi üzerinden (https://intvrg.gib.gov.tr/) elektronik ortamda gönderilecektir.

 

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

 

Saygılarımla,

 

Yücel AKDEMİR

Başkan

 

Ek: Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1) İçin Tıklayınız.

 

 

 

 

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.