Ağustos 2016 Mesajı

Değerli Meslektaşlarım;

15 Temmuz darbe girişimi sonucunda toplumdaki gerilimin azaltıldığını, kurumların muhataplarına bakışının değiştiğini gözlemekteyiz. Meslek odaları ile idarenin ortak akılla hareket etmesi, bir arada adım atılması gerektiğini her zaman dile getirdik, getirmeye de devam ediyoruz.

Yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen, mesleğimizin geleceğine katkı sağlayacak ve meslektaşlarımıza artı değer kazandıracak projeler üzerinde uğraşlar veriyoruz, hayata geçiriyoruz. Meslektaşlarımızın mağdur olmayacağı, mesleğimizin güvenilir ve sağlıklı ortamlarda yapılabileceği gerçeğini 3568 sayılı yasamızla en başından itibaren sağladık. Dolayısıyla olumsuz bir tablo karşısında yılmayan ve yıkılmayan bir muhasebe mesleğinin var olduğunu bir kez daha hatırlamak isteriz.

Mesleğimiz ile ilgili verdiğimiz mücadeleler doğrultusunda, mevzuatta yer alan bazı uygulamaların meslek mensuplarına gereksiz yük olduğunu ilgili birimlere defalarca bildirdik ve sonuçlarını almaya başladık. Faydadan çok iş yükü haline gelen bu uygulamaların ve bildirimlerin artık mali idare ve kurumlar arasında gerçekleştirilmesini savunduk:

Dolayısıyla:

Mükellef Bilgileri Bildirimi formunun kaldırılmasını sağladık.
• KDV beyannamesine eklenen Belge sayısının bölümünün kaldırılmasını sağladık.
Kesin mizan bildiriminin kaldırılmasını sağladık.
• YMM'lerin Danışmanlık sözleşmesi ile beyanname gönderilmesi uygulamasını sonlandırdık.
• Meslek mensuplarının Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) vermek zorunda olduğu bilgilerin artık Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilmesini sağladık.
• Temmuz ayının yoğunluğu nedeni ile beyanname verme ve vergi ödeme sürelerinin uzatılmasını sağladık.

Sevgili Dostlar;

Kaldırılan angaryaların yanında doğru ve güvenilir bir işleyişin sağlanması adına kamu kurum ve kuruluşlarına iletilen bilgilerin koordinasyon ile her kuruma ayrı ayrı aktarılması esasından da bir an önce vazgeçilerek "bilgi havuzu" planının hayata geçilmesi gerekmektedir.

Hukuki bilgiden idare ile müşteri arasında köprü görevi görmeye, danışmanlıktan mevzuat bilgilerine kadar birçok konuda çalışma gerçekleştiren meslek mensuplarımız için doğru olanakları sağlayacak uygulamaların acilen işleme alınmasından yanayız. Bu doğrultuda mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizden şüpheniz olmasın.

Yukarıda belirttiğimiz konulardaki işlemlerin hayata geçirilmesinde emeği geçen TÜRMOB ve Maliye Bakanlığı yetkililerine sizler adına teşekkür ediyorum.

Büyük Taarruz'un(Başkomutanlık Meydan Muharebesi) 94'üncü yılında, Ulu Önder Atatürk'ü bir kez daha saygıyla anarak Zafer Bayramınızı yürekten kutluyorum.