Kurumsal

Temmuz 2014 Mesajı

Değerli meslektaşlarım,

Bir yıl süren yoğun ve yorgun çalışma sonrası, 20 günlük "yasal hakkımız" Mali Tatil'e giriyoruz. Tatil, kısa süreli de olsa çalışmaya ara verilerek, dinlenerek, tazelenmek için iyi bir fırsat. Mücadele verilerek kazanılmış bir hakkı keyifle ve sağlıkla geçirmenizi diliyorum.

Tatil arifesi Haziran ayı ise yüksek tempoda ama mesleğimizin yarınları için güçlü filizler veren bir içerikte geçti. Haziran ayında Kırklareli SMMM'de yapılan 26. Karadeniz Odaları Platformu toplantısına 25 Oda başkanı katıldı.

Önemli kararlara imza atıldı. "Haksız Rekabetle Mücadele Yazılımı", "Mesleki Hizmet Kalite İlkeleri", "Bağımsız Denetim" sürecinde KGK'dan talepler, TÜRMOB ile işbirliği yapılması ve TÜRMOB eğitiminin kabul edilmesi, dolayısıyla genç meslektaşlarımızın haklarının gasp edilmemesi konusunda herkese ciddi mesajlar verildi. Taleplerimizin dikkate alınmaması durumunda, haklı isteklerimizi hukuksal yollarla arama yoluna gidilmesi kararında görüş birliğine varılması bunun kanıtıdır. Yine, Haziran ayı içinde meslek yasamızın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girişinin 25'inci yılında en temel isteklerimizi 10 başlıkta sıraladık:

1. Zamana endeksli bir ücret tarifesi mutlaka hayata geçmeli.
2. Müşterilerimizle yapılan sözleşmeler Damga Vergisi'nden istisna edilmeli.
3. Serbest meslek faaliyetlerinde KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmeli.
4. Tahsil edilemeyen gelirin KDV'si alınmamalı.
5. Müşterilerin ücretlerimizi banka aracılığı ile ödemeleri zorunlu duruma getirilmeli.
6. Meslek elemanlarının ağır hastalığı ve ölümü mücbir sebep sayılmalı.
7. Serbest meslek yıpranma indirimi yani beyin amortisman uygulaması getirilmeli.
8. Bilgisayar ve yazılım giderleri iki yıl içinde amorti edilmeli.
9. Serbest meslek giderleri yeniden düzenlenmeli.
10. Beyanname süreleri düzeltilmeli ve angaryalar bitmeli.

Değerli meslektaşım,

Yasa ile kurulmuş, kamusal çalışmaları destekleyen meslek örgütlerinin şeffaflık, açıklık, hesap verebilirlik ilkelerine uyması, mesleğin gelişmesi ve meslek elemanlarının haklarının korunup, savunulması yönündeki çalışmaları sergilemesi beklenir. Ancak bu yapıldığında da bu kez, meslek örgütlerinin taleplerine yetkililerin kulak vermesi beklenir.

Bugün muhasebe camiasının ekonominin dinamo güçlerinden bir olduğu tartışılamaz. Bu güç, özverili ve onurlu çalışanlarının hakkı ve alın teri için gerekli adımları mutlaka hayata geçirecek. Kimse haklarımız için mücadele vermekten vazgeçebileceğimizi düşünmemeli. Biraz soluklanarak güç biriktirebileceğimiz, bütün üyelerimize aileleriyle sağlık ve mutluluk içinde yaşayacakları bir Mali Tatil diliyorum, saygılarımla...

Yahya Arıkan
Başkan

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.