09.07.2004 Hürses - 'Enflasyon Muhasebesi Karışık'

Şirketlerden enflasyon düzeltmesini 10 Ağustos'a kadar yapmalarını istenmesinin karışıklığa yol açacağını söyleyen İSMMMO Başkanı Arıkan, uygulamanın yıl sonunda yapılmasını istedi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, Maliye Bakanlığı' nın şirketlerden bilançolarındaki enflasyon düzeltmesini 10 Ağustos 2004' e kadar yapmalarını istemesinin büyük karışıklığa yol açcağı görüşünü savunarak, uygulamasının yıl sonunda yapılmasını istedi.

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığı' na çağrıda bulunarak, şirketlere enflasyon düzeltmesi için öngörülen 10 Ağustos 2004 tarihinin 31 Aralık 2004 olark değiştirilmesini talep etti. Arıkan gerekçe olarak ilgili yasada hala anlaşılmayan hükümler bulunmasını, 2003 bilançolarındaki mali tabloların düzeltilmesine ilişkin tebliğin geç yayınlanmasını ve 2004 uygulamasına ilişkin de henüz hiçbir tebliğ yayınlanmamasını gösterdi. Arıkan, 2004 yılı uygulamasına ilişkin hemen bir tebliğ çıkarılsa bile bunun anlaşılmasının ve uygulanmasının kısa sürede olmayacağını da vurguladı. İSMMMO Başkanı Arıkan, üyelerinin uygulamaya ilişkin belirsizlikler nedeniyle şikayette bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Enflasyon düzeltmesinden toplumca gerekli yararı elde edebilmek için, 5024 sayılı yasanın geçici 25. maddesine göre yapılacak 31.12.2003 bilançosunun enflasyon düzeltmesine tabi tutulması yıl sonuna kadar ihtiyari hale getirilmelidir. Ayrıca, Vergi Usul Yasası' nın mükerrer 298. maddesine göre 2004' te yapılacak enflasyon düzeltmesinin geçici vergi dönemlerinde yapılmamasını, 31.12.2003 tarihli bilançonun ve 2004 hesap dönemi sonunda düzeltmesini talep ediyoruz. İlgili yasa, Maliye Bakanlığı' na bu yetkiyi vermektedir. Tüm iş dünyası ve muhasebecilerle, mali müşavirler bunun gereğini beklemektedir."

TÜRMOB: Geçici beyan dönemleri sakıncalı

Öte yandan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Sekreteri Nail Sanlı, enflasyon düzeltmesinin yıl sonunda uygulanması gerektiğini söyledi.

Sanlı yaptığı yazılı açıklamada, ikinci geçici beyan döneminde enflasyon düzeltmesi uygulaması yapılmasının büyük sorunlara yol açacağını ve kaos yaratacağını öne sürdü.

Sanlı, düzenlemeye ilişkin usul ve esasların açıklanmadığını, bilgisayar programlarının tamamlanmadığını ve bu şartlar altında enflasyon düzeltmesi uygulamanın imkansız olduğunu söyledi. Nail Sanlı, Türkiye'nin ve işletmelerin gerçek durumunu göstermede son derece doğru ve yerinde olan bu düzenlemenin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için, enflasyon düzeltmesinin geçici vergi dönemlerinde uygulanmaması gerektiğini söyledi. Düzeltmelerin 31.12.2004 tarihli bilançolarda yapılmasının daha doğru olacağını ifade eden Sanlı, "Maliye Bakanlığı yapacağı bir düzenleme ile bu sorunu mutlaka çözmelidir" dedi.