Medya Merkezi

11 Ekim 2001 AKŞAM - Seneye vergi yok

Ekonomik durgunluk yüzünden vergi gelirleri enflasyonun çok altında kaldı. Yüksek oranlarda ısrar eden devlet, reel bazda zarar ediyor. Ama kamu gelirinde esas düşüş seneye yaşanacak. Bu yıl çoğu işletme zararda olduğu için, zamanında oranları düşürüp vergi tabanını genişletmeyi başaramayan hükümet, seneye çok daha kötü bir tablo ile karşılaşacak. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan’ın görüşleri şöyle:

Piyasada yaprak kımıldamıyor. Ticaret olmayınca gelir de olmuyor. KDV gelirlerinde düşüş var. Geçici vergiler, bu nedenle ilk iki dönemde düşük çıktı. Üçüncü dönemde daha da düşecek. Gelir ve Kurumlar Vergisi’nde ise 2002’de büyük düşüşler olacak. Reel sektör canlanmadan başka bir beklentiye girmek de komik olur. Türkiye’de dürüst mükellefler potansiyel vergi suçlusu olmak istemiyorlar. Bunun için rahatlatıcı tedbirler alınmalı, çok yüksek oranlar düşürülmeli ve otokontrol sağlanmalı.
Birkaç önlem alınabilir. Örneğin batıda olduğu gibi 18 yaşını dolduran herkese beyanname verme zorunluluğu getirilebilir. Yapılan harcamaların tümü matrahtan indirilmeli. Mutlaka enflasyondan arındırma olmalı. Sadece dürüste yüklenmeyip, kayıtdışı düşürülmeli. Belli limitlerin üstündeki harcamalar kredi kartı ile yapılmalı. İşletmelere, alışların KDV’si ile toplanan KDV arasında fark olduğunda nakit olarak ödenmelidir.ö