17 Şubat 2002 CUMHURİYET - Emeğin yarısı vergiyi gidiyor

Çalışanların brüt ücretlerinden kesilen prim ve vergilerin dışında, dolaylı olarak ödedikleriyle birlikte maaşı yarıya iniyor. Net maaşı 500 milyon lira olan bir çalışan, temel harcamalar üzerinden alınanla birlikte yaklaşık 250 milyon lira vergi ödüyor. Aynı çalışanın işverene maliyeti de 840 milyon 240 bin lira olarak hesaplanıyor.

İSMMMO tarafından yapılan hesaplamaya göre, çalışan, mütevazı bir planlamayla yapılan ve sadece temel gereksinimleri karşılamaya dönük harcamalarda toplam 51 milyon 991 bin 839 lira daha vergi ödüyor. Yani devlet, maaş üzerinden hem işveren, hem işçiden yaptığı kesintilerle yetinmeyerek harcama sırasında vergi alıyor.