19 Şubat 2003 / Damga, Fiş Toplamaya Devam Edin

Hükümet, IMF bahanesiyle vergi iadesine göz dikti. Devlet eski Bakanı Masum Türker, `Niyet mektubunda böyle bir hüküm yoktu` dedi. İSMMMO Başkanı Arıkan da `Vergi iadesi kaldırılamaz. Fiş almaya devam edin` diyor...

AKP Hükümeti, IMF ile yapılan görüşmeleri bahane ederek, vergi iadesini 2003 yılında tamamiyle kaldırmayı gündemine aldı. Bakanlık yetkilileri, geçen yıl 1 katrilyon lira dolayında vergi iadesi ödemesinde bulunulduğunu ve vergi iadesinin 2003 yılı başından itibaren geçerli olmak üzere kaldırılacağını kaydettiler.

IMF, `KALDIRIN` DEMEDİ
İŞTE bu noktada Devlet eski Bakanı Masum Türker`den kritik bir açıklama geldi. Türker, bakanlığı döneminde IMF heyetiyle yapılan çalışmalar çerçevesinde yazılan niyet mektubu taslağında vergi iadelerine program süresince dokunulmayacağı hükmünün konulduğunu bildirdi. Vergi iadesini güvence altına alan bu hükmün IMF tarafından olumlu bulunması sonucu taslak metne yazıldığını belirten Türker, `IMF çalışanlar ve emeklilere ödenen vergi iadesine karşı değil. Tam aksine, hem Dünya Bankası hem de IMF bu sistemi sosyal devlet anlayışının önemli bir parçası olarak değerlendirdiler` dedi.

`KALDIRILAMAZ`
HÜKÜMETİN, vergi iadesini kaldırmaya yönelik planına İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan da tepki gösterdi. Vergi iadesinin kalkması durumunda, kararı protesto edeceklerini söyleyen Arıkan, `Bir kere bu sistem, en az 20 milyon insanı kapsıyor. Hükümetin vatandaşa ödediği 1 katrilyon liralık iade, vatandaşın 20 katrilyon liralık fiş topladığı anlamına gelir. Bu uygulamayı kaldırırsanız hiç kimse fatura da fiş de almaz, pazarlık yapar. Üstelik 3 katrilyon liralık vergi gelirinden de olursunuz` dedi.

`FİŞİNİZİ ALIN`
ARIKAN, `İnsanlara sosyal anlamda bir ek gelir oluyordu. Kayıt dışı ekonomiye geçit vermeyeceğiz. Vatandaş müsterih olsun, fişini de toplamaya devam etsin. Vergi iadesi öyle kolay kolay kaldırılamaz. Çok büyük tepki gösteririz. Kimse de kimseyi kayıt dışı ekonomiye teşvik etmesin` diye konuştu.