Medya Merkezi

22.04.2007 Vatan - 150 bin YTL’lik konutun Emlak Vergisi 343 YTL

150 bin YTL'lik konutun Emlak Vergisi 343 YTL

Artık vergiler bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri dikkate alınarak hesaplanacak

22.04.2007

Emlak Vergisi ödemeleri 1 Mart tarihinden itibaren başladı. Mart, Nisan, Mayıs aylarında ilk taksidi ödenecek verginin matrahı, binanın kanuna göre tespit edilen değeri üzerinden hesaplanıyor. Emlak Vergisi'nde beyan usulü kaldırıldı. Ödenecek vergi, genel beyan dönemlerinde mükelleflerin beyan ettiği değerler yerine, takdir komisyonlarınca tespit edilen arsa ve arazinin birim değerleri yanı sıra bina için Maliye ile Bayındırlık ve İskan Bakanlıkları'nca müştereken tespit ve ilan edilecek olan bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri dikkate alınarak hesaplanacak.

Genel beyan kalktı
Yapılan yeni bir düzenleme ile genel beyan kaldırılmış olup, ara beyanlarda beyanname yerine bildirim verilecek. Mükellefler dört yılda bir genel beyan dönemlerinde beyanname vermekten kurtuldu. Ancak; vergi değerinin yeniden hesaplanmasını gerektirecek sebeplerin meydana gelmesi halinde beyanname yerine, beyannameye benzer bir form olan “bildirimö verilecektir.

Emlak Vergisi değeri, her yıl bir önceki yıla ilişkin “Yeniden değerleme oranının yarısıö kadar artırılır. Emlak Vergisi de bu artırılmış değer üzerinden hesaplanır. 2007 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 7,8 olarak belirlenmiştir. Bu durumda; Emlak Vergisi mükellefleri 2007 için, 2006 yılında ödemiş oldukları emlak vergilerinin yüzde 3,9 daha fazlasını ödeyeceklerdir.

Ayrıca; mükellefler hesaplanan Emlak Vergisi'nin yüzde 10'u oranında taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payını Emlak Vergisi ile birlikte ödeyeceklerdir.

Bu yıl ne kadar Emlak Vergisi ödenecek?
İstanbul'da 150.000 YTL Emlak Vergisi değeri olan konut için 2006 tarihinde 300 YTL Emlak Vergisi ödenmiştir. 2007 yılında ödenecek Emlak Vergisi aşağıdaki gibi hesaplanacaktır.

2006 Yılından Ödenen Emlak Vergisi 300 YTL

Artış oranı %.9: 11.70 YTL

2007 Yılında Ödenecek Emlak Vergisi: 311.0YTL

Ödenecek Toplam Vergi 342.87 YTL

Emlak Vergisi'nin tamamı; Mayıs sonuna kadar ödenebileceği gibi yarısı Mayıs sonuna kadar, diğer yarısı da Kasım sonuna kadar ödenebilir.

Kimler vergi ödemeyecek?
2007'de, Türkiye sınırları içinde, brüt alanı 200 m2'yi aşmayan tek konutu olan; emekliler, ev hanımları, işsizler, özürlüler, gaziler ve şehitlerin dul ve yetimleri, Emlak Vergisi ödemeyecekler.

Buna göre, Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2'yi geçmeyen tek meskeni olan, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler ile sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aylık alanların; elde ettikleri ve yıllık tutarı toplamı bina vergisi indiriminden yararlanılan yıldan bir önceki yılda geçerli olan ve Gelir Vergisi Kanunu'nun 103'üncü maddesinde yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2006 için 18.000 YTL) geçmeyen her türlü menkul sermaye iradı geliri olanlarda indirimli oranlı (Sıfır) vergi uygulamasından yararlanırlar.

Ara sıra dinlenmek amacıyla gidilen yazlık gibi konutlar sıfır oranlı Emlak Vergisi'nden yararlanamazlar.

İndirimli oranlı (Sıfır) Emlak Vergisi'nden yararlanacak olanlar “hiçbir geliri olmayanların tek meskenlerine ait taahhüt belgesiöni ve özürlülerde “tek meskeni olan özürlülere ait indirimli bina vergisi formuönu ve sağlık raporunu ilgili belediyelere vermekle yükümlüdür.

İsteğe bağlı Bağ-Kur'lu evlenince maaştan olur

Soru: Bir tanıdığım ev kadını, isteğe bağlı Bağ-Kur emeklisi eşinin vefatı nedeni ile dul eş olarak maaşını almaya başladı. Bilahare evlendi ve bu aylığı evlendiği halde alıyor. İsteğe bağlı (ev kadını) aylığı olduğu için alabileceğini söylüyor. Almaya devam ederse ne olur?
Saygılarımla Tamer Tokaç

Cevap: Bağ-Kur isteğe bağlı sigortalıları, kendi ödedikleri primlerle emekli olduklarından dolayı evlenseler dahi Bağ-Kur'dan emekli aylığını alabilir. Sadece dul kadınlara kocasından dolayı bağlanan dul aylığı evlenince kesilir.

Haber: Yahya ARIKAN