08.07.2004 Dünya - Enflasyon Muhasebesi Erteleme Talebi

Enflasyon Muhasebesi uygulamasının yıl sonuna ertelenmesi istendi. Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ve İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) enflasyon düzeltmesinin yıl sonunda uygulanmasını talep ettiler.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Sekreteri Nail Sanlı, ikinci geçici beyan döneminde enflasyon düzeltmesi uygulaması yapılmasının büyük sorunlara yol açacağını ve kaos yaratacağını öne sürdü. Sanlı, düzenlemeye ilişkin usul ve esasların açıklanmadığını, bilgisayar programlarının tamamlanmadığını ve bu şartlar altında enflasyon düzeltmesi uygulamasının imkansız olduğunu söyledi. Düzeltmelerin 31.12.2004 tarihli bilançolarda yapılmasının daha doğru olacağını ifade eden Sanlı, "Maliye Bakanlığı yapacağı bir düzenleme ile bu sorunu mutlaka çözmelidir" dedi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan da, Maliye Bakanlığı' nın şirketlerden bilançolarındaki enflasyon düzeltmesini 10 Ağustos 2004 e kadar yapmalarını istemesinin büyük karışıklığa yol açacağını savunarak, uygulamanın yıl sonunda yapılmasını istedi. Arıkan, gerekçe olarak ilgili yasada hala anlaşılmayan hükümler bulunmasını, 2003 bilançolarındaki mali tabloların düzeltilmesine ilişkin tebliğin geç yayınlanmasını ve 2004 uygulamasına ilişkin de henüz hiçbir tebliğ yayınlanmamasını gösterdi.

Arıkan, 2004 yılı uygulamasına ilişkin hemen bir tebliğ çıkarılsa bile bunun anlaşılmasının ve uygulamasının kısa sürede olamayacağını da vurguladı. İSMMMO Başkanı Arıkan, üyelerinin uygulamaya ilişkin belirsizlikler nedeniyle şikayette bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Enflasyon düzeltmesinden toplumca gerekli yararı elde edebilmek için, 5024 sayılı yasanın geçici 25. maddesine göre yapılacak 31.12.2003 bilançosunun enflasyon düzeltmesine tabi tutulması yıl sonuna kadar ihtiyari hale getirilmelidir."